Wat is de Buteyko Ademhalingsmethode?

De Buteyko methode is ontwikkeld door de arts Konstantin Buteyko. In 1923 werd hij geboren in een dorpje bij Kiev (Oekraine). In 1946 ging Buteyko medicijnen studeren in Moskou. Al tijdens zijn studie raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de ademhaling en hij ontdekte een relatie tussen ademhaling en gezondheid.

Hij ontdekte dat zieke mensen die dieper inademde, zieker werden. Zelf kwam hij erachter dat rustiger ademen zijn eigen hoofdpijn ten gevolge van te hoge bloeddruk deed afnemen. En dat zijn hartslag rustiger werd. Het idee dat hyperventilatie (te veel en te diep ademen) ernstige ziektes kan veroorzaken was geboren.

Toen hij na zijn studie werkte als arts kreeg hij een eigen laboratorium en onderzocht hij het verband tussen ademhaling en allerlei chemische processen in het lichaam. Dankzij zijn onderzoeken begrijpen we nu hoe een diepe ademhaling kan leiden tot een breed scala aan ziektes en symptomen, zoals hoge bloeddruk, astma, allergie, angst- en paniekaanvallen, longemfyseem, hooikoorts, slaapproblemen en hoofdpijn.

Dr. Burteyko heeft vele patiënten met succes behandeld en heeft veel andere artsen opgeleid met zijn methode. In 1985 is zijn methode officieel erkend door het Russische Ministerie van volksgezondheid. In 2007 is Dr. Buteyko overleden.

De methode is inmiddels overgewaaid naar Amerika, Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland en België krijgt de methode ook steeds meer bekendheid.

Ik wil meer lezen over de werking van de Buteyko methode