De werking van de Buteyko methode

Je wordt bewust van je eigen ademhaling en je leert om weer een rustige en optimale ademhaling te krijgen. Het gevolg daarvan is uiteindelijk dat je gezondheidsproblemen flink verminderen of zelfs verdwijnen. Denk hierbij aan benauwdheid, vaak hoesten, verstopte neus, allergieën en vele andere aandoeningen. Dr. Buteyko onderzocht wat de gevolgen zijn van verkeerd ademhalen en het ontstaan daardoor van chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie leidt vervolgens tot een tekort van koolzuurgas in het bloed. Door het tekort verkrampt het glad spierweefsel in je lichaam. Glad spierweefsel zit onder andere om je luchtwegen en aderen. De verkramping leidt tot benauwdheid. Slijm blijft in de longen zitten en kan leiden tot ontstekingen. Je moet hoesten en je kunt last hebben van kortademigheid of piepend ademen. Zo heb je uiteindelijk astma. Verkrampte aderen kan een te hoge bloeddruk tot gevolg hebben of koude handen en voeten. Maar er zijn nog veel meer gevolgen bekend.

Ik wil meer weten over de training

Alle gevolgen van chronische hyperventilatie op een rij:

  • Sterke daling van het koolzuurgasgehalte in het bloed en de longblaasjes.
  • Als een natuurlijke reactie van het lichaam op die daling: verkramping van de luchtwegen en de aderen in een poging om zoveel mogelijk koolzuurgas vast te houden.
  • Een verhoogde productie van cholesterol in de lever (cholesterol werkt als een soort biologische isolatie die ervoor zorgt dat het koolzuurgas minder gemakkelijk naar de longen en aderen kan oversteken).
  • Door de verkramping vermindert de zuurstoftoevoer naar hersenen en cellen van ieder ander orgaan.
  • Zuurstof wordt ook minder goed losgelaten en afgegeven aan weefsel dat zuurstof nodig heeft (zogenaamde Bohr effect).
  • Verminderde toevoer van zuurstof leidt tot zuurstoftekort in de lichaamscellen(hypoxia).
  • Dit kan leiden tot hogere bloeddruk, spataderen of aambeien.
  • Zuurstoftekort in de hersenen stimuleert het ademhalingscentrum tot een diepere ademhaling, waardoor het koolzuurgasgehalte nog meer afneemt en er een vicieuze cirkel ontstaan.
  • Verlies van koolzuurgas uit de zenuwcellen maakt ze prikkelbaar en het zenuwstelsel raakt geïrriteerd, wat leidt tot slaapproblemen, ongefundeerde angsten of flauwvallen.
  • Een gebrek aan koolzuurgas leidt tot een groot aantal symptomen en ziekten.

Als het koolzuurgasgehalte weer op het juiste niveau komt, dan ontspant het gladde spierweefsel, waardoor de luchtwegen zich weer openen en je niet meer benauwd bent. Met de Buteyko methode wordt de oorzaak aangepakt in plaats van symptomen te bestrijden met medicatie.