Corona en Buteyko

Sinds de uitbraak van het virus zijn ook veel mensen in Nederland besmet geraakt. Je kunt er langdurig klachten aan overhouden, ook wel Long Covid genoemd: je blijft kortademig en vermoeid, eventueel gecombineerd met een sterke stijging van je hartslag wanneer je actief wordt, druk op de borst, duizeligheid, brain fog, geen geur/reuk, verminderde eetlust, pijn in je botten.

Dit is zomaar een greep uit de vele vage lichamelijke klachten die voorkomen. 1 op de 5 mensen die een Covid-infectie heeft gehad, heeft last van deze klachten. Ook bij mensen die weinig ernstige verschijnselen hebben gehad, kunnen deze klachten langdurig aanhouden.

Wat moet je doen als je Covid hebt gehad en je hebt nog steeds last van gezondheidsklachten?

Uit onderzoeken blijkt dat er vaak geen schade is aan de longen of ergens anders in het lichaam. Vanuit de wetenschap komen er steeds meer aanwijzingen dat klachten veroorzaakt worden door ‘dysautonomia’. Dat is een aantasting van de ‘Nervus Vagus’. Dit is de grootste zenuwbaan in je lichaam. Deze zenuw speelt een belangrijke rol bij het tot rust komen en wanneer je lichaam herstelt na stress.

Het vermoeden bestaat dat deze zenuw is aangetast door Long Covid. Het gevolg hiervan is dat je lichaam langdurig in de stressmodus blijft. Zolang je lichaam in de stressmodus staat, kan je lichaam niet herstellen. Het is van groot belang voor mensen met Long Covid om terug te keren naar een ontspannen modus, zodat je lichaam kan herstellen.

Daarnaast tonen de onderzoeken aan dat de meeste mensen met Long Covid op de verkeerde manier ademhalen. Ze hebben een snelle en onregelmatige ademhaling, of een diepe ademhaling en ademen door de mond. Dit zijn alle kernmerken van chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie houdt de stress in je lichaam in stand.

Op welke wijze kan Buteyko helpen met je herstel?

Cursisten volgen een aangepaste training. Deze training bestaat uit de reguliere training en een uitbreiding met ademhalingsoefeningen die gericht zijn op het herstel van Long Covid. We gaan aan de slag om de zenuw Nervus Vagus te stimuleren, waardoor je lichaam weer terugkeert naar de ontspannen modus en kan herstellen van de schade aangericht door de Covid-infectie.

De ervaringen die Buteyko therapeuten tot nu toe hebben opgedaan, zijn positief. Wel is duidelijk dat het herstel een heel lang proces is en een samenwerking met andere disciplines noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van je conditie met een fysiotherapeut.

Opgemerkt wordt dat niet in alle gevallen een voldoende herstel met Buteyko mogelijk is. Een kleine groep heeft er helaas geen baat bij, maar ook fysiotherapie slaat niet aan bij deze groep.

Ik wil meer informatie over de training