Adem ik verkeerd?

Je kunt zelf meten of je verkeerd ademt. Dat doe je met een eenvoudige test. Op die manier weet je snel of een Buteyko ademtraining nut heeft voor jou.

Je gaat in het testje je controlepauze meten. De controlepauze is een meetinstrument dat meet hoe het met je ademhaling gesteld is.
Het geeft een goede indicatie hoeveel je gemiddeld per minuut ademt. Die indicatie zegt weer iets over de aanwezigheid van hyperventilatie.

De meting doe je als volgt:

  • Zorg dat je ontspannen zit en rustig bent.
  • Ga op een comfortabele manier rechtop zitten. Beide benen naast elkaar.
  • Voeten plat op de grond en je handen leg je op je benen.
  • Zorg dat je rustig ademt.
  • Knijp dan je neus dicht na een normale uitademing en start meteen de stopwatch.
  • Zodra je de eerste aandrang tot ademen voelt, laat je je neus los en je stopt de tijd.

Om de tijd te meten kan je je smartphone of een stopwatch gebruiken. Je kan ook een online stopwatch gebruiken. Klik hier om de online stopwatch te openen.

Resultaten van de test:

CP is 45 seconden of hoger
Je ademt uitstekend, zo’n 5 tot 6 liter per minuut.

CP is 35 seconden of minder
Je ademt iets te veel, maar last heb je daar niet van. Het gevaar bestaat wel dat in een stressperiode je ademhaling zwaarder wordt.

CP is 25 seconden of minder
Je ademt duidelijk te veel, ongeveer 2 keer zoveel als de norm. Dit kan ongemakken, vage klachten en ziekten veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je gestrest of vermoeid bent, of dat je snel vatbaar bent voor ziektes omdat je immuunsysteem maar matig functioneert.

CP is 15 seconden of minder
Je ademt duidelijk veel te zwaar, te diep en/of te veel. Dit kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Dr. Buteyko heeft een lijst opgesteld met 150 verschillende ziektes die verband houden met een verkeerde ademhaling.

Wanneer moet ik de Buteyko training volgen?

Bij een controle pauze van 25 of minder raden wij je aan ervoor te zorgen dat je ademhaling weer normaal, natuurlijk en rustig wordt. Het volgen van een Buteyko ademtraining wordt dan ten zeerste aanbevolen.

Ik wil meer weten over de training